Printervriendelijke versie

Prikwonden

PrikwondPrikwonden ontstaan vaak tijdens het koken, klussen of tuinieren. Bijvoorbeeld door een schaar, mes, spijker, punaise of prikkeldraad. Deze voorwerpen kunnen volzitten met bacteriën door roest, (straat)vuil of rauw vlees. Het is dus belangrijk om prikwonden goed te desinfecteren.

De verzorging van prikwonden in 3 stappen

ReinigenStap 1. Reinigen
Spoel de prikwond en de huid eromheen goed schoon met water. Je kunt de wond ook even laten doorbloeden, waardoor deze zichzelf reinigt.

DesinfecterenStap 2. Desinfecteren
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de prikwond. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren.

BeschermenStap 3. Beschermen
Dek de wond goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken. Je kunt hiervoor ook Betadine Desinfectiepleisters gebruiken, waarbij al Betadine in het wondkussentje zit.

Vervolgbehandeling
Behandel prikwonden gedurende 3 dagen, 1 tot 2 keer per dag met Betadine Oplossing en vervang gelijktijdig de pleister. Zo blijft de wond goed beschermd tegen nieuwe bacteriën en ondersteun je de wondgenezing.

Wel of niet naar de dokter?
Aan de oppervlakte is soms niet goed te zien hoe diep de wond is en hoeveel schade er is aangericht. Overleg bij een diepe wond of bij twijfel altijd met een arts. Vraag dan ook meteen of je een tetanusprik nodig hebt.

Tip
De bruine kleur van Betadine heeft een belangrijke functie. Je kunt hierdoor namelijk goed zien waar je Betadine hebt aangebracht. Als de bruine kleur is verdwenen, is de Betadine uitgewerkt. Dan weet je dus meteen dat je het opnieuw moet aanbrengen.

Doe de wondenwijzer om te kijken welk Betadine product je het beste kunt gebruiken om je prikwond te behandelen.