Om je beter van dienst te zijn maakt betadine.nl gebruik van cookies.
Spoel de blaar uit met schoon water. Dep daarna de blaar en huid voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek. Druppel de Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken. Je kunt hiervoor ook Betadine Desinfectiepleisters gebruiken, waarbij al Betadine in het wondkussentje zit. Behandel de open blaar minimaal 3 dagen met Betadine. Je doet er goed aan om deze 1 tot 2 keer per dag te behandelen met Betadine en de pleister te vervangen. Zo blijft de blaar goed beschermd tegen nieuwe bacteriën en ondersteun je de wondgenezing. Probeer ook zo veel mogelijk wrijving te voorkomen door bijvoorbeeld tijdelijk slippers of andere schoenen te dragen. Je kunt ook speciale blaarpleisters kopen om de blaar te beschermen.
Het is beter om een blaar niet open te prikken, want dan heb je meer kans op een infectie. Als de blaar op een plek zit waar wrijving ontstaat, bijvoorbeeld door je schoen, dan kun je ‘m beter wel openprikken.
Ga direct naar de eerste hulp van een ziekenhuis als je neus, mond, keel, luchtpijp of longen verbrand kunnen zijn door het inademen van stoom of hete lucht.
Koel de wond minstens 10 minuten met, bij voorkeur, lauw zachtstromend water of met natte lappen.
Bekijk daarna hoe de wond eruit ziet, en bel dan de huisarts of eerste hulp als:
- De brandwond groter is dan de handpalm van degene die zich gebrand heeft.
- Er een vochtige, rode brandwond of blaar zit in het gezicht, op de handen of gewrichten, in de bilspleet of op de geslachtsdelen.
- Er een geelwitte, bruine, grijze of zwarte droge plek ontstaat die geen pijn doet.
- Het om een baby of een kleuter gaat.
- Je twijfelt over de ernst van de brandwond.
Kleine eerstegraads brandwonden kun je prima zelf verzorgen met Betadine.Desinfecteer en verzorg de brandwond met Betadine Zalf door deze voorzichtig op de wond te smeren. In plaats van zalf kun je ook een Betadine Desinfectiezalfgaas gebruiken. Dek de wond goed af met een verband of pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken. Als je een desinfectiezalfgaas gebruikt, dek deze dan af met steriel gaasverband.
Elke wond heeft z'n eigen verzorging nodig. Weet je niet welke Betadine variant je moet kiezen? Vul dan onze simpele Wondenwijzer in en je weet binnen een paar muisklikken welk middel je het beste kunt gebruiken.
Vul de Betadine Wondenwijzer in
Door een wond te desinfecteren, verklein je de kans op infecties en littekens. De werkzame stof in Betadine, povidonjodium doodt snel en effectief bacteriën, schimmels en virussen. Die krijgen op die manier geen kans om de wond binnen te dringen en een infectie te veroorzaken.
Ga bij diepe, hevig bloedende, grote wonden altijd naar je huisarts of de eerste hulp. Hetzelfde geldt voor ernstige brandwonden. Neem ook contact op met je huisarts als je twijfelt over de ernst van een wond of als je wilt weten of je een tetanusprik nodig hebt.
Elke wond heeft z'n eigen verzorging nodig. Weet je niet welke Betadine variant je moet kiezen? Vul dan onze simpele Wondenwijzer in en je weet binnen een paar muisklikken welk middel je het beste kunt gebruiken.
Vul de Betadine Wondenwijzer in
Een allergie of huidirritatie in reactie op Betadine komt zelden voor. Zelfs bij mensen met een bekende jodiumovergevoeligheid veroorzaakt povidon jodium slechts zelden allergische reacties. Ga bij twijfel of bij een heftige allergische reactie altijd naar je huisarts of de eerste hulp.
Bij de eerste behandeling met Betadine worden bacteriën, schimmels en virussen gedood, maar het kan zijn dat het de eerste keer niet lukt om ze allemaal te doden. Bovendien kunnen er nieuwe bijkomen. Hoe lang je met Betadine moet behandelen is afhankelijk van de diepte van de wond. Voor schaafwonden en kleine prikwonden volstaat 3 dagen, voor diepere snijwonden gemiddeld 5 dagen. Bij een infectie is het goed de wond 1 tot 2 keer per dag met Betadine te behandelen. De bruine kleur van Betadine heeft hierin een belangrijke functie. Als de bruine kleur is verdwenen, is de Betadine uitgewerkt. Dan weet je dus meteen dat je het opnieuw moet aanbrengen.
Als je een vlek hebt, dan hebben we deze tips voor je:
- Natuurlijke weefsels, zoals katoen of linnen: Dep de vlek aan 2 kanten met natuurazijn op keukenpapier en was het daarna in de wasmachine. Of neem een Vitamine C tablet (ascorbinezuur), maak deze nat en wrijf ermee over de jodiumvlek.
- Synthetische weefsels: Dep de vlek met verdunde natriumthiosulfaat oplossing in water (10%, dit is verkrijgbaar bij de apotheek).
- Sanitair: Maak schoon met normale schoonmaakmiddelen en veel water
- Tegelvloeren en linoleum: Maak schoon met normale schoonmaakmiddelen en veel water
De bruine kleur van Betadine wordt veroorzaakt door de werkzame stof die erin zit: povidonjodium. Juist die stof is goed in het doden van bacteriën, schimmels en virussen en zorgt daarmee voor de desinfectie. De bruine kleur van Betadine heeft daarnaast een belangrijke functie. Je kunt hierdoor namelijk goed zien waar je Betadine hebt aangebracht. Als de bruine kleur is verdwenen, is de Betadine uitgewerkt. Dan weet je dus meteen dat je het opnieuw moet aanbrengen.
De bruine kleur van Betadine heeft een belangrijke functie. Je kunt hierdoor namelijk goed zien waar je Betadine hebt aangebracht. Als de bruine kleur is verdwenen, is de Betadine uitgewerkt. Dan weet je dus meteen dat je het opnieuw moet aanbrengen. Zo blijft de wond goed beschermd tegen bacteriën, schimmels en virussen.
Veel mensen denken nog steeds dat 'prikkende' jodium beter werkt dan niet prikkende povidonjodium. Dit is onjuist: beide soorten desinfecteren even sterk. Betadine werkt dus net zo goed zonder dat het prikt.
Nee, Betadine prikt niet en doet geen pijn. Daarom is het geschikt voor kinderen. Vroeger werden wonden vaak gedesinfecteerd met een jodiumtinctuur. Dat kon behoorlijk prikken. Betadine heeft als werkzame stof povidonjodium, een speciale jodium die dus niet prikt, maar wel net zo goed desinfecteert.
Als je een vlek hebt, dan hebben we deze schoonmaaktips voor je:
- Natuurlijke weefsels, zoals katoen of linnen: Dep de vlek aan 2 kanten met natuurazijn op keukenpapier en was het daarna in de wasmachine. Of neem een Vitamine C tablet (ascorbinezuur), maak deze nat en wrijf ermee over de jodiumvlek.
- Synthetische weefsels: Dep de vlek met verdunde natriumthiosulfaat oplossing in water (10%, dit is verkrijgbaar bij de apotheek).
- Sanitair: Maak schoon met normale schoonmaakmiddelen en veel water
- Tegelvloeren en linoleum: Maak schoon met normale schoonmaakmiddelen en veel water
Gebruik Betadine Oplossing niet meer na de vervaldatum die op de verpakking staat. We adviseren een maximale gebruikstermijn van 6 maanden na opening van de verpakking. Tip: Vermeld bij opening de datum op de verpakking. Bewaar Betadine Oplossing bij voorkeur in een medicijnkastje en niet boven de 25° C.
Betadine Oplossing is verkrijgbaar in flacons van 10 ml, 30 ml en 120 ml.
Breng Betadine Oplossing direct vanuit het flesje of door middel van een watje of steriel gaasje op de wond en de huid eromheen aan. Behandel de wond 1 tot 2 keer per dag gedurende 3 - 5 dagen, afhankelijk van de diepte van de wond.
Betadine Oplossing is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden. Het is de meest verkochte Betadine variant en onmisbaar in elk medicijnkastje. Het voorkomt en behandelt infecties van kleine en grote wonden en verkleint de kans op littekens. Betadine prikt niet en is daarom zeer kindvriendelijk.
Lees meer over de verzorging van snij- en prikwonden bij Wondverzorging in drie stappen.
Gebruik Betadine Zalf niet meer na de vervaldatum die op de verpakking staat. We adviseren een maximale gebruikstermijn van 6 maanden na opening van de verpakking. Tip: Vermeld bij opening de datum op de verpakking. Bewaar Betadine Zalf bij voorkeur in een medicijnkastje en niet boven de 25° C.
Betadine Zalf is verkrijgbaar in tubes van 30 en 50 gram.
Breng een dunne laag Betadine Zalf aan op de wond en de huid eromheen. De vetvrije zalf vormt een ademende, poreuze korst op de wond. De zalf kan zowel op een open wond als onder een afdekkend verband of pleister worden aangebracht. Verschoon het verband of de pleister 1 tot 2 keer per dag gedurende 3 dagen.
Deze vetvrije zalf vormt een ademende, poreuze korst op de wond. Hierdoor is Betadine Zalf geschikt voor het verzorgen van schaafwonden, brandwonden en grotere oppervlakkige wonden. De zalf blijft goed aan de wond plakken, waardoor het lang blijft zitten. Ook heb je minder kans op lekken en vlekken dan bij Betadine Oplossing.
Lees meer over de verzorging van brand- en schaafwonden bij Wondverzorging in drie stappen.
Betadine Desinfectiepleister is verkrijgbaar in de volgende varianten:
- 1 meter (om zelf te knippen op de juiste grootte)
- 20 voorverpakte strips (handig om los mee te nemen)
Mis je een variant? Laat het ons weten!
Spoel de wond eerst goed uit met water en gebruik eventueel Betadine om te desinfecteren. Dep de wond en de huid eromheen voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek. Zo kan de pleister goed hechten. Dek hierna de wond af met de Betadine Desinfectiepleister. Vervang de pleister 1 tot 2 keer per dag.
Lees hier meer informatie over de Betadine Desinfectiepleister.
Met de unieke combinatie van Betadine en een pleister kun je een wondje in één keer desinfecteren en beschermen. Aan het wondkussentje van de pleister is namelijk Betadine toegevoegd. Dat is dus heel handig voor onderweg, op vakantie of op het sportveld.
Lees meer over de verzorging van wonden bij Wondverzorging in drie stappen.
Betadine Desinfectiezalfgaas is verkrijgbaar bij uw apotheek in een doos met 50 apart verpakte zalfgazen van 10 x 10 cm.
Dit is afhankelijk van de wond. Wanneer het zalfgaas van bruin naar geel is gekleurd, dan is de Betadine uitgewerkt. Het zalfgaas moet dan worden vervangen. Meestal is het genoeg om het zalfgaas één keer per dag te vervangen. Raadpleeg bij hele vieze wonden uw arts.
Lees hier meer over het gebruiksadvies voor Betadine desinfectiezalfgaas.
In principe plakt de zalfgaas niet in de wond. Maar als er veel bloed, wondvocht of pus in een wond zit, kan de zalfgaas wel wat aan de wond blijven kleven. Haal de zalfgaas dus altijd voorzichtig van een wond.
Spoel de wond eerst goed uit met water en gebruik eventueel Betadine om te desinfecteren. Dep de wond en het gebied eromheen voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek. Dek de wond af met het Desinfectiezalfgaas. De vetvrije zalfbasis vormt een ademende, poreuze korst op de wond. Dek dan het zalfgaas af met een verband of grote pleister. Betadine Desinfectiezalfgaas plakt niet aan de wond. Verschoon het zalfgaas 1 tot 2 keer per dag of zo vaak als nodig is totdat de wond dicht is.
Lees hier meer over het gebruik van Betadine Desinfectiezalfgaas.
Betadine Desinfectiezalfgaas is een wondgaas geïmpregneerd met Betadine Zalf. Betadine Desinfectiezalfgaas heeft hierdoor dus ook een desinfecterende werking. Het Desinfectiezalfgaas kan gebruikt worden voor het reinigen, behandelen of het voorkomen van infecties van oppervlakkige brand-, snij- of schaafwonden.
Gebruik Betadine Scrub niet meer na de vervaldatum die op de verpakking staat. We adviseren een maximale gebruikstermijn van 1 jaar na opening van de verpakking. Tip: Vermeld bij opening de datum op de verpakking. Bewaar Betadine Scrub bij voorkeur in een medicijnkastje en niet boven de 25° C.
Betadine Scrub is verkrijgbaar in een flacon van 120 ml.
Handen: Zeep je nagels, handen en armen grondig in met Betadine Scrub en spoel goed af met water.
Huid: Maak de huid had eerst nat en breng dan Betadine Scrub op de huid aan. Masseer het goed in totdat het gaat schuimen. Spoel zorgvuldig af met lauwwarm water. Maak de huid goed droog en vergeet de huidplooien (zoals bijvoorbeeld tussen de tenen) niet. Herhaal deze behandeling bij een infectie 1 tot 2 keer per dag.
Betadine Scrub is een vloeibare milde desinfecterende zeep zonder korreltjes. Het is geschikt voor het onschadelijk maken van bacteriën, schimmels en virussen.
Het klopt dat Betadine Shampoo anders ruikt. De parfum die in de oude variant aanwezig was is in de nieuwe samenstelling achterwege gelaten. Deze wijziging is doorgevoerd om de houdbaarheid van het product te waarborgen. De desinfecterende werking van Betadine Shampoo is even effectief als altijd. Het helpt tegen jeuk en irritatie van de hoofdhuid door schimmels en infecties.
De vernieuwing heeft betrekking op de samenstelling van Betadine Shampoo. De parfum die in de oude variant aanwezig was is in de nieuwe samenstelling achterwege gelaten. Deze wijziging is doorgevoerd om de houdbaarheid van het product te garanderen. De desinfecterende werking van Betadine Shampoo is even effectief als altijd. Het helpt tegen jeuk en irritatie van de hoofdhuid door schimmels en infecties.
Gebruik Betadine Shampoo niet meer na de vervaldatum die op de verpakking staat. We adviseren een maximale gebruikstermijn van 1 jaar na opening van de verpakking. Tip: Vermeld bij opening de datum op de verpakking. Bewaar Betadine Shampoo bij voorkeur in een medicijnkastje en niet boven de 25° C.
Nee, de shampoo verkleurt het haar niet.
Maak het haar nat met warm water. Zeep het haar en de hoofdhuid in met circa 5 ml Betadine Shampoo. Spoel het haar schoon met warm water.
Betadine Shampoo is een vloeibare shampoo geschikt voor het desinfecteren van de hoofdhuid. De shampoo helpt tegen jeuk en irritatie door schimmels en infecties.
Staat je vraag er niet bij? Stel zelf een vraag